tiistai 11. lokakuuta 2016

Teemu toimintakykyiseksi – sosiaalinen kuntoutus sosiaalityön välineenä


Riikka Vartiainen
YTM, johtava sosiaalityöntekijä
Joensuun kaupunki


Kolmekymppisellä Teemulla ei ole erityistä syytä nousta aamuisin. Työ, opiskelu tai perhe-elämän velvollisuudet eivät kutsu pitkäaikaistyötöntä, masennuksesta ja diabeteksesta kärsivää Teemua. Päivä kuluukin useimmiten pelaillen tai telkkaria katsellen.

Tänään Teemulla on kuitenkin syy herätä ajoissa: sosiaalityöntekijä on järjestänyt verkostotapaamisen, jossa mukana ovat myös terveydenhoitaja ja TE-hallinnon edustaja. Tapaamisessa haetaan ratkaisuja Teemun sairauksien hallitsemiseksi sekä pohditaan mahdollisuuksia saada päiviin mielekästä tekemistä. Teemulle tarjotaan sosiaalista kuntoutusta, jonka tarkoituksena on vahvistaa Teemun toimintakykyä kannustaen häntä osallistumaan ryhmätoimintaan.

Teemu on ollut kuntoutettavana aikaisemminkin. Diabetekseen ja masennukseen keskittyvä kuntoutus ei kuitenkaan pystynyt vaikuttamaan Teemun arkielämään pitkäjänteisesti. Teemun arkirytmi on kadonnut, mikä vaikuttaa diabeteksen hoitotasapainoon. Teemu on myös huomannut, että kotona oleminen pahentaa masennusoireita. Kynnys omien asioiden hoitamiseen ja ihmisten kohtaamiseen on aikaisempaa korkeampi. Ravintolakokiksi kouluttautunut Teemu haluaisi kuitenkin olla tulevaisuudessa niin toimintakykyinen, että pystyisi osallistumaan työelämään.

Sosiaalityöntekijälle sosiaalihuoltolain määrittämä sosiaalinen kuntoutus on yksi työkalu Teemun toimintakyvyn edistämiseksi. Sosiaalisen kuntoutuksen ideologia – tuki asiakkaan toimintakyvyn vahvistamiseksi – vastaa täysin Teemun palvelutarpeeseen. Sen sijaan sosiaalisen kuntoutuksen näkyväksi tekeminen ja palveluksi muotoileminen hakevat vielä toteutumistapaansa.

Sosiaalityöntekijä tietää, mitä Teemu tarvitsee. Sen sijaan se, miten hänelle sitä tarjotaan, on vielä jäsentymätöntä. Millainen on sosiaalisen kuntoutuksen prosessi? Entä tehdäänkö sosiaalisen kuntoutuksen päätöksiä, joissa määritellään asiakkaalle sopiva palvelukokonaisuus? Mikä on sosiaalisen kuntoutuksen tavoite ja miten arvioidaan sosiaalisen kuntoutuksen vaikuttavuutta? Sosiaalihuoltolaki antaa onneksi selkeän tehtävän sosiaaliselle kuntoutukselle: tavoitteena tulee olla Teemun toimintakyvyn vahvistaminen, syrjäytymisen torjuminen sekä osallisuuden edistäminen.

Sosiaalityöntekijä pohtii, onko sosiaalityö muuttumassa kokonaan sosiaaliseksi kuntoutukseksi. Ei varmaankaan. Se avaa kuitenkin mahdollisuuden kehittää sosiaalityötä entistä kokonaisvaltaisemmaksi ja monialaista osaamista hyödyntäväksi palvelukokonaisuudeksi. Sosiaalinen kuntoutus istuu erityisen hyvin asiakastyöhön, jonka tarkoituksena on edistää yksilöiden ja yhteisöjen sosiaalista inkluusiota.

On muistettava, että sosiaalityöllä on edelleen myös rakenteellinen tehtävä vaikuttaa yhteiskunnallisiin olosuhteisiin. Sosiaalityön tulee edistää sitä, että teemut tarvitsisivat sosiaalista kuntoutusta aikaisempaa vähemmän. Sosiaalityön on myös osattava toimia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti