perjantai 3. kesäkuuta 2016

Sataprosenttinen taide-elämys Tanskassa

Tarja Kauppila:


Viime kesänä tie vei Kööpenhaminaan. Keskellä kaunista lomapäivää pistäydyimme valokuvaaja Maja Nydal Eriksenin näyttelyyn. Hätkähtäen seisahduin tutkailemaan dramaattista kuvaa, jossa nuori mies istui köysi kaulassaan. ”Päänsärky ja niskakivut ovat osa päivittäistä elämääni seurauksena liikenneonnettomuudesta, johon jouduin vuonna 2010 ja joka piti minut kahlittuna vuoteeseen vuoden ajan. Oli kamalaa maata ja ajatella, että kaikki unelmani eivät tulisi koskaan toteutumaan.”
Nuori mies kertoi kuvatekstissä koskettavasti, millainen olemassaolon taistelu oli tullut käydyksi, jotta voi säilyttää itsekunnioituksensa. Kuinka hän nyt jälkeenpäin katsoi ylipäätään vaikeasta tilanteesta selviytymistään sittenkin menestystarinana, jossa läheiset ja ystävät olivat tulleet tukemaan hänen voimakasta haluaan jäädä henkiin. Nykypäivässä nuori mies koki vaikeaksi hyväksyä arkielämän rajoitteet: kipu on pysyvä seuralainen. Nieleskelin kyyneleitä, tämä kaveri on vanhemman poikani ikätoveri.
Kiersin salia ja tutustuin toinen toistaan kiehtovampiin kohtaloihin. Kyseessä oli näyttely nimeltään ”100% COPENHAGEN”, jossa valokuvin ja tekstein läpivalaistiin sadan kööpenhaminalaisen ihmisen elämää. Kööpenhaminan identiteettiä haettiin näkyville tilastollisten analyysien takaa: keitä ovat inhimilliset ihmiset, kasvot kaupungin väestön tilastotietojen takana.
Valokuvissa esitellyt henkilöt edustivat nykyisiä kööpenhaminalaisia, joita oli kutsuttu mukaan kuuden eri muuttujan perusteella: sukupuoli, ikä, etninen tausta, sosioekonominen asema, perheasema ja asuinpaikka. Jokainen heistä astuu esille joukosta ja tilastoista yksilöllisillä ja henkilökohtaisilla tarinoillaan. Kutakin oli haastettu kuvailemaan, kuinka he omasta mielestään erottuivat joukosta. Joukosta voi erottua vaikka korostamalla tabuinakin pidettyjä asioita, kuten alkoholismia, anoreksiaa, masennusta, vanhuutta, prostituutiota, ylipainoisuutta, lapsettomuutta ja niin edelleen.
Yksi projektiin osallistuneista naisista, Sofia, totesi näyttelyn esitteessä osuvasti, että kuinka ollakaan, samaan aikaan, kun olemme erityisen erilaisia, olemme myös samanlaisia. Hänen mielestään tämä projekti on yksi cityterapian muoto. Se kokoaa yhteen samassa kaupungissa, mutta sittenkin erilaisissa todellisuuksissa eläviä ihmisiä.
Tällainen näyttely tekisi hyvää minkä tahansa kaupungin asukkaiden arjessa – muuallakin kuin Kööpenhaminan kaupungintalolla.
Näyttelyn kuvat löytyvät tästä linkistä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti