perjantai 29. huhtikuuta 2016

Metakka alkaa!


Victoria de la Cruz Molinari
Kulttuurisihteeri
Metka-talo, Lieksa


Lieksassa on tapana tarttua toimeen eikä meinata. Nyt riittää metkaa ja metakkaa.

Kaupungissa asuu tällä hetkellä vajaat 700 maahanmuuttajaa, joista pakolaistaustaisia kuntalaisia on noin 200 ja turvapaikan hakijoita noin 240. Maahanmuuttajat ovat itse monessa mukana. Pari vuotta sitten perustettu maahanmuuttajataustainen Lieksan Somaliperheyhdistys osallistuu kotouttamiseen, järjestää vertaistoimintaa, neuvontaa ja monikulttuurisia tapahtumia. Yhdistys toimii siltana maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten välillä ja pyrkii kitkemään rasismia yhteiskunnasta. 

Viime vuonna yhdistys siirtyi uuteen vaiheeseen. Se osti kiinteistön, johon on nyt perustettu Metka-kylätalo. Yhdistys tekee historiaa. Se on ensimmäinen oman talon hankkinut Somaliyhdistys Suomessa. Kylätalo on tarkoitettu kaikille. Kävijät ovatkin kansainvälisiä. Somalien lisäksi joukossa on väkeä muun muassa Venäjältä, Sudanista, Filippiineiltä ja Thaimaasta. Talolta saa neuvoja, siellä voi osallistua kerhoihin, toimia vapaaehtoisena tai työharjoittelussa, järjestää juhlia tai vain viettää aikaa yhdessä.


Ja nyt alkaa Metakka-hanke, jonka hallinnoijana ja kehittäjänä toimii samainen Somaliperheyhdistys. Hanke järjestää erilaista taide- ja kulttuuritoimintaa lapsille. Taustalla on ajatus, että lapsen kotoutuminen ja osallisuus vaikuttavat myönteisesti koko perheeseen. Taiteen ja kulttuurin avulla tavoitetaan ihmisiä eri kulttuureista. Toiminta on kaikille avointa, ja toimintaan pyritään saamaan sekä kantasuomalaisia että muita lapsia ja nuoria, eri kansallisuuksista. Luonnollisen kanssakäymisen myötä yhteisymmärrys vahvistuu.

Taide- ja kerhotoimintaa tarjotaan mahdollisimman matalalla kynnyksellä, maahanmuuttajien omalla asuma-alueella, heidän itsensä omistamassa kylätalo Metkassa. Sekä Metka-kylätalo että Metakka-hanke ovat hyviä esimerkkejä siitä, miten maahanmuuttajat itse ovat toimijoita ja kehittäjiä. Metka ja Metakka monipuolistavat myös koko Lieksan taide- ja kulttuuritoimintaa. Yhteistyö tuo mukaan erilaisia ihmisiä ja uusia työtapoja. Rantalan asuinalue muuttuu viihtyisämmäksi ja toimeliaammaksi. Toiminta murtaa stereotypioita maahanmuuttajia kohtaan ja vähentää rasistista liikehdintää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti