maanantai 25. huhtikuuta 2016

Oikealla tiellä – Pohjois-Irlanti ja Pohjois-Karjala


Belfastin ambulanssipalvelussa ei ole niin sanottuja ”turhia” lähtöjä. Ihminen ohjataan tarvittaessa muihin palveluihin, esimerkiksi sosiaalipalveluihin. Kuvassa keskellä Maarita Mannelin ja Heli Aalto.

Maarita Mannelin, maakuntasuunnittelija, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
Heli Aalto, projektipäällikkö, Siun sote Kaste


Kehittämisen tuoksinassa - jos muutenkin elämässä – on välillä hyvä pysähtyä katsomaan ja kuuntelemaan, miten muualla ajatellaan ja toimitaan. Siun soten väkeä Pohjois-Karjalasta kävi yhteistyökumppaneineen tutustumassa Pohjois-Irlannin kokemuksiin sote-palvelujen integraatiosta.  
Nostamme vierailun annista esille muutamia näkökulmia, joista osa kuulosti hyvinkin tutulta, osa taas virkistävän uudelta.
Ongelmat ja haasteet olivat hämmästyttävän samoja, vaikka maa jalkojen alla vaihtui. Painopisteet voivat vaihdella, mutta silti ikääntyminen, palvelujen kustannustaso ja vaikuttavuus olivat monella tavalla uudistuksen takana tai lähtökohtana. Alueellinen yhdenvertaisuus taas ei ollut puheissa samalla tavalla kuin meillä. Se ei ehkä ole ihmekään, kun miettii Pohjois-Irlannin kokoa. 
Kyvyttäminen eli reablement (ei siis kyykyttäminen) sai meidät pohtimaan, toimimmeko arjessa ihmisiä aidosti osallistamalla ja pärjäämistä tukemalla. Tämä pätee sekä sote-palveluihin että muihin hyvinvointia tuottaviin palveluihin. Puolesta tekeminen voi saada monia muotoja niin ajattelun, asenteen kuin toiminnankin tasolla, jollei sitä tiedosteta. ”Reablement will help you to do things rather than having others do it for you”.
Palveluohjaus näytti nousseen jokaisen toimijan vastuulle - ainakin ideologisella tasolla. Erityisen vaikutuksen meihin teki ambulanssipalvelun johtava lääkäri, joka totesi, ettei heillä ole niin sanottuja turhia lähtöjä. Vaikka sairaankuljetus ei olisi ollutkaan ihmiselle se oikea palvelu, sai hän tarvittaessa ohjauksen muihin palveluihin, esimerkiksi sosiaalipalveluihin. Ohjaus tapahtui sosiaalisen reseptin avulla. Jäimme pohtimaan resepti-sanan käyttöä ja sen soveltuvuutta omaan toimintaympäristöömme.  
  
Belfastilaisten asenteesta huokui vahva, yhteinen tahtotila tehdä muutosta. Pohjois-Karjalan sote- kehittämistä on joskus hauskasti ja osuvastikin verrattu kehittämisen karvalakkimalliin. Tätä samaa analogiaa voi soveltaa myös Pohjois-Irlantiin. Kehittämistyö tuntui lyhyen tutustumisen perusteella selkeältä ja fokusointuneelta ja jotenkin vaivattomalta. Epävirallisissa keskusteluissa nousi esille kriittisempiäkin äänenpainoja, mutta niidenkin mukaan suunta on oikea ja yhteistyö voimavara.
Mietityttämään meitä jäi erityisesti se, että sosiaalinen näkyi kaiken kaikkiaan varsin vähän belfastilaisten esityksissä. Tuntuikin, että integraatio keskittyi perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraatioon. Matkan oppina voisi olla se, että on hyvä muistutella mieleen, millaista integraatiota ja miksi Siun sotessa tavoitellaan ja miten se näkyy ulospäin. Tavoitteena on täydellinen vertikaalinen ja horisontaalinen integraatio, asukkaan hyväksi. Ja oikea tuntuu olevan suunta. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti