torstai 13. syyskuuta 2018

Teatteri on portti vapauteen

Arja Jämsén (vas.) toimii vapaana tietokirjailijana ja Pippa Jämsén on tanssitaiteen maisteri, joka työskentelee soveltavan taiteen kentällä.  

Vähän erikoisemmat lipuntarkastajat teatterin ovella tällä kertaa, teatteriin tulijat ajattelevat. Ovella seisoo pari turva-alan opiskelijaa ja taaempana muutama Rikosseuraamuslaitoksen vartija. Alkamassa on vankilateatterin esitys, jollaista ei ole Pohjois-Karjalassa koskaan ennen nähty.
Näyttämöllä on viisi Pyhäselän vankilan miesvankia, jotka ovat yhdessä ammattilaisohjaan kanssa valmistaneet esityksen Huuto. Se on nykyaikaistettu kalevalainen hölmöläistarina, jota höystetään akikaurismäkeläisellä puheenparrella. Esityksestä paistaa aito esiintymisinto. Ja taitoakin on, vaikka vain yhdellä on aikaisempaa teatterikokemusta.
Esitys saa yleisöltä innostuneet aplodit. Porukka tulee vielä toisenkin kerran kumartamaan, jolloin yksi heistä sanoo: nyt takaisin vankilaan. Kolmatta kertaa heitä ei kumartamaan saatu. Paluukyyti vankilaan odotti pihalla.
Vankilateatteri on syntynyt Taittuu ry:n ja Rikosseuraamuslaitoksen yhteistyön tuloksena ja tarjoaa vangeille mielekästä kuntouttavaa vapaa-ajan toimintaa. Taidetoiminnassa vangit voivat oppia ilmaisutaitoja, tunteiden käsittelyä ja ryhmätyötä. Positiivinen vaikutus kantaa henkilökunnan mukaan vankilan koko toimintaan.
Porttiteatteri korostaa olevansa ei-vankilateatteri. Se on vapausteatteri, helsinkiläinen vankilasta vapautuvien tai vapautuneiden teatteri. Esitykset ovat taiteellisesti korkeatasoisia ja vahvasti yhteiskunnallisia. Toiminta tavoittaa ihmisiä, jotka ovat ehkä koko ikänsä olleet tavanomaisten kulttuuripalveluiden ulkopuolella, ehkä jopa koko normiyhteiskunnan ulkopuolella. Porttiteatteri tekee yhteistyötä Kansallisteatterin ja Teatterikorkeakoulun kanssa.
Porttiteatterin Kullervon tarinassa entisessä Lapinlahden mielisairaalassa kuulee riipaisevan vahvoja kokemuksia esiintyjien omasta eletystä elämästä. Entäs pääsiäisviikon ARMOA(A)-esitys Paavalin kirkossa Helsingissä pari vuotta sitten! Tunneryöppyiset enkelisiipiset esiintyjät kirkon alttarilla vaikuttavat ja liikuttavat.
Harvemmin Taavi Tavallinen pääsee tällä tunteen tasolla, silmästä silmään, kohtaamaan vankia tai entistä rikollista. Kohtaamiset voivat vähentää syrjivää leimaantumista. Katsoja joutuu väkisin peilaamaan omia asenteitaan, ennakkoluulojaan ja maailmankuvaansa - jos siihen uskaltautuu.
Porttiteatterin toiminta on osallistujiaan voimaannuttavaa ja avaa uusia ovia vapauteen. Teatteri voi palauttaa elämän nurjapuolella eläneelle ihmiselle itsekunnioituksen, omanarvontunnon ja toivoa. Teatteri tuottaa uudenlaista armoa ja vapautta. 
Taidetoimintaa on jo pitkään käytetty muun muassa työelämän kehittämisessä, vanhus- ja vammaistyössä sekä lasten ja nuorten parissa. Soveltavaa taidetta tuetaan hankerahoituksella ja koulutuksella.
Suuria mahdollisuuksia taidetoiminnalla olisi laajemminkin sosiaalialan työssä. Äänen antamisessa äänettömälle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti