keskiviikko 26. syyskuuta 2018

Sosiaalityön tulevaisuus tehdään nyt

Seija Okulov, projektitutkija, ISO SOS -hanke


Pääsinpä osallistumaan valtakunnallisille Osaamiskeskuspäiville, missä sosiaalialan osaamiskeskusten väki tapasi toisiaan ja käsitteli ajankohtaisia tulevaisuuden kysymyksiä.  Päivät herättivät isoja ajatuksia.
Matkustimme joukolla Suomen ääreen eli Kilpisjärvelle, ja koska matka oli pitkä, olivat järjestäjät onnistuneet mainiosti täyttämään matkustusajan asiantuntijaluennoilla.  Esityksistä eniten mieleeni jäi tulevaisuustutkija ja yritysvalmentaja Ilkka Halavan alustus. Hän maalaili, että suurin muutos Suomessa tullaan kokemaan seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana. Tieto oli hätkähdyttävä – kaksikymmentä vuotta on todella kapea aikaikkuna. Siksi Halavaa on syytä kuunnella isolla korvalla.
Halava ennusti muutosta ainakin teknologiaan ja ympäristökysymyksiin. Pohjoisessa kun oltiin, hän otti esimerkiksi pitkät välimatkat. Halavan mielestä teknologia tulee kehittymään niin, että välimatkat menettävät merkityksensä. Tämä on jo nyt tuttua monesta kansalaisten palvelusta, mutta teknologia ei vielä toimi moitteettomasti. Toivoa siis sopii, että tekninen kehitys etenee niin, että Halavan visio tulee todeksi.
Toinen visio Halavan puheenvuorossa koski ilmaston lämpenemistä. Tämä konkretisoitui menneen kesän aikana meille kaikille pitkän hellejakson myötä. Maapallon keskiosat kuten keskinen Eurooppa, Venäjä ja Pohjois-Amerikan keskilänsi tulevat muuttumaan yhä kuumemmiksi. Näillä alueilla viljan viljely tulee joko täysin mahdottomaksi tai siitä tulee mahdollista myös siellä, missä ilmasto ei aiemmin ole ollut riittävän lämmin. Kuumenemisen seuraus on myös se, ettei joillakin alueilla enää voi asua ainakaan kesäaikaan. Asuinkelvottoman ilmaston ja hupenevan veden seurauksia ovat ilmastopakolaiset ja oletettavaa on, että vaellukset suuntautuvat pohjoiseen.
Miten nämä kaksi asiaa liittyvät sosiaalityöhön? Tekninen kehitys suorastaan vaatii, että nyt viimeistään on muutettava käsitystä työn tekemisestä. Tietotekniikka ja verkkomaailma mahdollistavat myös sosiaalityön tekemisen ajasta tai paikasta riippumatta. Tähän suuntaan ollaan hyvää vauhtia menossa, mutta vielä on asenteissa korjaamista. Palveluja käyttäviltä tämä taas kysyy osaamista, halua ja mahdollisuuksia käyttää sähköisiä palvelukanavia.
Ilmastonmuutos tarkoittaa sosiaalityössä ympäristökysymysten sosiaalisiin vaikutuksiin varautumista.  Ekologiset muutokset aiheuttavat yksilötasolla ongelmia, joihin sosiaalityö joutuu tarttumaan. Jos esimerkiksi metsäpalot yleistyvät, niistä seuraa paitsi taloudellisia menetyksiä ja kotien tuhoutumista, ehkä myös ihmishenkien menetyksiä. Tämänkaltaisten asioiden parissa painivat jo nyt sosiaalityöntekijät muun muassa Australiassa.
Sosiaalityössä on parisen vuosikymmentä aikaa muuttaa työn perspektiiviä laajemmaksi, yksilötasolta yhteisön ja ekologisen ympäristön tasolle. Asia on onneksi jo nostettu pöydälle, mutta vielä ei ole ymmärretty miten tärkeä se on. Toimeen siis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti