keskiviikko 13. tammikuuta 2021

Sosiaalialan ammattilainen - olet merkityksellinen vaikuttaja!

Virpi Kilpeläinen kannustaa vaikuttamaan
Viime aikoina olen paljon pohtinut merkityksellisyyttä työelämässä. Mitä tarkoittaa merkityksellisyys työssä, erityisesti sosiaalialalla? Paljon on kysymyksiä ja tasoja, miten tätä aihetta voi lähestyä. 

Jokainen meistä haluaa kokea olevansa tärkeä ja merkityksellinen niin henkilökohtaisessa elämässä kuin työssään.  Kokemus merkityksellisyydestä on jokaiselle omanlaisensa ja henkilökohtainen. Mikä saa sinut kokemaan oman työsi merkityksellisenä? 

Sosiaalialan ammattilaisena kohtaat päivittäin asiakkaita, joilla on huolia ja murheita. Pieniä ja isoja. Näet ja kuulet työssäsi monenlaista. Huono-osaisuus, eriarvoisuus ja rakenteelliset ongelmat ovat sinulle tuttuja. 

Suuret asiakasmäärät ja jatkuva kiire voivat painaa, jolloin helposti syöksyt asiakkaasta toiseen. Tavoitteenasi on selvitä päivästä aina seuraavaan. Ymmärrettävää, mutta myös hyvin uuvuttavaa. Täytyy saada jotain muuta. Jotain muutosta tilanteeseen. Niin asiakkaiden tilanteeseen, sinun omaan työhösi sekä yhteiskunnallisiin asioihin.

Voisiko merkityksellisyys tulla omaan työhösi juuri näihin asioihin vaikuttamalla? Yksi keino vaikuttaa asioihin on rakenteellinen sosiaalityö, jonka avulla tuodaan näkyviin tietoa asiakkaista, rakenteista sekä yhteiskunnallisista ongelmista ja tuetaan siten päätöksentekoa. 

Kiireisen asiakastyön arjessa voi tuntua välillä siltä, että kirjaaminen, raportointi tai erilaisten mittareiden täyttäminen on ajanhukkaa ja pois asiakastyöstä. Kaikki tämä on kuitenkin äärimäisen tärkeää. Tuotat tietoa juuri sieltä, missä sitä tietoa on! 

Juuri sinä voit olla se, joka tuo esille asiakkailtasi saamaa tietoa ja omaa kokemuksellista tietoasi. Tällöin voit olla monin tavoin merkityksellinen niin asiakkaille asiakastyön arjessa kuin laajemmin asioihin vaikuttajana. Toivottavasti voit kokea merkityksellisyyden tunteen myös itse!

Virpi Kilpeläinen työskentelee ISOssa SOSRAKE-hankkeen projektikoordinaattorina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti