keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Kansa-koulun pulpetista

Päivi Röppänen, ISO-alueen Kansa-koulu -hankkeen aluekoordinaattori 31.3.2017 saakka


Tätä kirjoittaessani tulee kuluneeksi aika tarkalleen vuosi siitä, kun istahdin Kansa-koulun penkille. Aloitin silloin työni ISOn aluekoordinaattorina valtakunnallisessa hankkeessa, ”joka tukee sosiaalialan organisaatioiden valmiutta liittyä valtakunnalliseen sosiaalihuollon asiakastiedon arkistoon”. Kansa-koulu oli alkanut jo syksyllä 2015, ja pääsin hyppäämään suoraan kiivaimpaan opetusmateriaalin valmisteluvaiheeseen.

Varsinainen opetustyö alkoi syksyllä 2016 kirjaamisvalmennuksilla Joensuussa. Jos alkuun jännitti valmennettavia, niin saman tunteen jakoi myös valmentaja… Kuopio seurasi pian perässä ja vielä alkuvuodesta 2017 vedin ryhmät Mikkelissä ja Kajaanissa. Vuoden aikana valmensin noin 80 kirjaamisvalmentajaa ISOn alueelle.

Jatkossa valmentajia tulee vielä runsain joukoin lisää. Kirjaamisvalmennuksen toinen vaihe käynnistyy kevään aikana(ISO-alueilla syksyllä). Valmennuksessa painottuvat kirjaamisen erityiskysymykset sote-rajapinnoilla.

Kirjaamisvalmennuksella ”yhdenmukaistetaan sosiaalihuollon kirjaamiskäytäntöjä ja parannetaan asiakastiedon hyödynnettävyyttä”. Valmennuksiin on osallistunut rautaisia sosiaalialan ammattilaisia sekä ilahduttavasti myös esimerkiksi asiakastietojärjestelmien pääkäyttäjiä ja tietohallinnon edustajia.

Mutta miten tähän on tultu? Sosiaalialan tiedonhallinnan kehittämisen virallisena lähtölaukauksena voidaan pitää sosiaali- ja terveysministeriön vuoden 2005 periaatelinjausta sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisesta arkistosta. Ja kuten tapana on, päätettiin aloittaa terveydenhuollosta eli terveydenhuollon Kanta-palveluista.

Mutta peukaloita ei jääty sosiaalialalla suinkaan pyörittelemään:
Sosiaalialan tietoteknologiahankkeessa, tuttavallisemmin Tikesoksessa, ryhdyttiin tekemään laajaa selvitys- ja kehittämistyötä vuosina 2005–2011. Itsekin sain olla useamman vuoden mukana. Ilokseni vointodeta, että meitä ”vanhoja tikesossuja” on edelleen runsain joukoin mukana kehittämässä sosiaalialan tiedonhallintaa.

Yli vuosikymmen on siis tehty töitä, jotta myös sosiaalihuollon asiakastiedot on joskus yhdenmukaistettu ja tallennettu kansallisesti keskitettyyn arkistoon. Kansa-koulu -hanke on se konkreettinen väline, jolla tämä systemaattinen ja pitkäjänteinen kehittämistyö nyt jalkautetaan kentälle.

Kentän väen palaute kirjaamisvalmennuksista on ollut innostunutta ja malttamatonta. Valtakunnalliset määritykset haluttaisiin heti käyttöön omiin järjestelmiin. Toisaalta tiedostetaan, että paljon on vielä tehtävää ennen kuin ensimmäiset sosiaalihuollon asiakastiedot arkistoidaan Kanta-palveluihin vuonna 2018.

Lähellä maalia jo ollaan. Hieman vielä kärsivällisyyttä ja jonkin verran raakaa työtäkin toki tarvitaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti